2013 PRIJS FENTENER VAN VLISSINGEN

 

DOX wint de cultuurprijs

Met veel genoegen maakt het bestuur van het Fentener van Vlissingen Fonds bekend Theatergroep DOX te onderscheiden met de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2013. Deze prijs, bedoeld voor een kunstenaar die een meer dan bijzondere bijdrage levert aan het culturele leven in de provincie Utrecht, werd negen jaar geleden ingesteld. Dit is de vierde keer dat de prijs, bestaande uit een bedrag van € 10.000,- en een sculptuur, wordt toegekend.

Overdonderend in kwetsbaarheid
Volgens het bestuur excelleert DOX in een doeltreffende, energieke ontwikkeling van jong verborgen podiumtalent. Vaak gaat het om jongeren met een dubbele culturele achtergrond, die niet vanzelfsprekend met podiumkunst of bijbehorende wereld in aanraking komen. DOX koppelt verschillende opleidingstrajecten aan de productie van pakkende voorstellingen. Die maken vaak een overdonderende indruk, omdat deelnemende jongeren gericht getraind zijn in een energieke mix van theaterdans en face-to-face acteren. Zo brutaal als ze zich presenteren, zo kwetsbaar durven ze zich op te stellen. Ze snijden thema’s aan, dicht op de huid van leeftijdgenoten.

De zoektocht naar eigenheid
De voorstellingen zijn ongeremd in energie, maar ook vormvast in regie en choreografie. Door dit professionele kader durven jongeren op toneel openlijk hun twijfelachtige eigenschappen te onderzoeken, bekritiseren ze hun eigen online leefomgeving en nemen ze vooroordelen op de hak tegen alles wat afwijkt, een kleurtje heeft of dwars is. Ze confronteren zichzelf en publiek met cruciale levensvragen zoals wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar hoor ik bij, waar wil ik naar toe? En vooral: als ik weet wie ik ben, weet ik dan ook welk deel ik daarvan liever niet zou willen zijn? Ondertussen ontwikkelen DOX-acteurs zich van enthousiaste amateur tot getrainde professional; wie DOX volgt ziet jonge mensen letterlijk podium klaar, podiumvrij en podiumbewust worden.

Experts in betrokkenheid
Behalve dat DOX-voorstellingen vaak ontroerend, aanstekelijk, confronterend, energiek en herkenbaar zijn, speelt zich achter de schermen een belangrijk groepsproces af, gericht op de ontwikkeling van ieders eigenheid en talent. Het geheim achter DOX schuilt in de expertise en betrokkenheid van het artistieke team van DOX: Hildegard Draaijer, Sassan Saghar Yaghmai en Marjan Barlage. Met één voet in de bonte jongerencultuur en een andere op het professionele podium presenteert DOX wervelend en pakkend totaaltheater. Waar anderen in een spagaat blijven hangen, komt bij DOX alles in beweging.
Het Fentener van Vlissingen Fonds feliciteert hen dan ook van harte met de toekenning van deze Cultuurprijs 2013.

Please reload

RECENT POSTS
Please reload

© 2015 Copyright & Website Marjan Barlage.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now